Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Дарија Андовска

Редовен професор

м-р Дарија Андовска

Група наставни предмети од областите теорија на музиката, музички форми со анализа, хармонија и полифинија со анализа и композиција

email: darija.andovska@gmail.com

Композитор и пијанист. Родена на 02. 01. 1979 во Скопје, Македонија. Автор на оркестарска, камерна, солистичка, вокална и филмска музика, како и  мултимедијални проекти. 

Едукација:

-2007- Мастер студии за современа композиција во класата на проф. Isabel Mundry, со субспецијалност за филмска музика и продукција, во класата на  Domenico Ferrari и Andre Bellmont на ZHdk - Zürcher Hohscule der Kunst - Zürich, Цирих, Швајцарија.
-2003-2006 - Магистерски студии по композиција во класата на проф. Гоце Коларовски, Факултет за музичка уметност- Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј.
-2002 - Дипломира на отсекот за композиција, теорија и диригирање, најдобар студент, во класата на проф. Гоце Коларовски, Факултет за музичка уметност- Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј.
-1997 - Средно музичко училиште, најдобар ученик, МБУЦ Илија Николовски-Луј, Скопје, Македонија.
-1993 - Основно музичко училиште, најдобар ученик, МБУЦ Илија Николовски-Луј, Скопје, Македонија.
-1993 - Основно училиште, најдобар ученик, ОУ Едвард Кардељ, Скопје, Македонија.

Мастеркласеви и работилници

 

- 1998, 1999, 2000, 2001, 2002- Ohrid, Makedonija;

- 2000- St. Petersburg, Русија;

- 2002, 2003, 2004, 2005 Дрезден, Германија

- 2005 Штутгарт - Schloss Solitude, Германија

- 2004, 2005, 2006 Berlinale Talent Campus - Berlin, Германија

- 2007, 2008 Цирих, Швајцарија

- 2008, 2009 Soloturn, Solothurner Filmtage- Швајцарија

- 2009 MATRIX09, Frajburg, Германија


Работела со:

K.Schwon, A. Shchetinsky, A. Radvilovitch, J. Woolrich, E. Gaudibert, K. H. Stahmer, M. Eggert, S. M. Slonimsky, A. Kasparov, A. Tarnopolsky, V. Ekimovsky, F. Sarhan, K. Tsepkolenko, J. Clarke, C. Fox, J. Walsh, S. K. Takasugi, M. Reudenbach, C. Czernowin, F. Roemer, I. Mundry, B. Ferneyhough, R. Sounders, A. R. Thomas, H. Lachenmann, L. Ronchetti, S. Sciarrino, D. Ammann, B. Skrzypcak, X. Dayer, F. Baumann.

Работно искуство:

-2001 до денешен ден - Асистент по предметите Музички форми, Хармонска анализа, Полифонија, Основи на музичкото дело, на Факултетот за музичка уметност - Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј. 
-2006/ 2007 - Техничка служба во ЗАМП, Скопје, Македонија.
-2004-2006 -  Автор  на сценарија, композитор и ко-режисер на филмовите  “Name this film after me” и “If you need me”. 
-2003 - Музички менаџер, ПР - асистент и музички асистент за потребите на фестивалот 17. Dresdner Tage fur zaitgenossiche Musik, Германија. 
-2001 - Музички продуцент во Радио и касетна продукција, МРТВ. 
-2000 - Музички новинар во Македонско радио, МРТВ.

 

Изведба на дела во:

 

Албанија, Ерменија, Австрија, Азербејџан, Бугарија, Босна и Херцеговина, Канада, Хрватска, Данска, Англија, Франција, Германија, Италија, Ирска, Полска, Македонија, Мексико, Норвешка, Романија, Русија, Словенија, Швајцарија, Шведска, Србија и Црна Гора, Украина, Соединетите Американски Држави.

 

Фестивалски изведби:

 

- “CONNECTED VESELS”- 1998, Скопје, Македонија

- “MUSICA VIVA” - 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002 Скопје, Македонија

- "Денови на македонската музика" 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Скопје, Македонија

- “11TH INTERNATIONAL REVIEW OF COMPOSERS” 2002 Белград, Југославија;

- MITOST Projekt “16. DRESDNER TAGE FUR ZEITGENOSSISCHE MUSIK”, 2002 Дрезден, Германија

- “SONOR: DIALOGUE OF CULTURES”- 2003 Баку, Азербејџан

- “TWO DAYS AND TWO NIGHTS OF NEW MUSIC” 2003 Одеса, Украина

- “CERVANTINO FESTIVAL 2003” Guanajato, Мексико

- “SPAZIOMUSICA FESTIVAL 2003”, Cagliari, Италија

- "IRPINIA MUSIC FESTIVAL" 2003 Италија

- "MUSIKPODIUM- DIGRESSIONS" 2004 Цирих, Швајцарија

- “TWO DAYS AND TWO NIGHTS OF NEW MUSIC” 2004 Одеса, Украина

- “18. DRESDNER TAGE FUR ZEITGENOSSISCHE MUSIK” 2004 Дрезден, Германија

- “ 13TH INTERNATIONAL REVIEW OF COMPOSERS” 2004 Белград, Србија и Црна Гора

- WORLD NEW MUSIC DAYS: TRANSsit- Швајцарија 2004

- “MUSIC HARVEST” 2004 Odense, Данска;

- "VOJDAN ^ERNODRINSKI" 2005 Прилеп, Македонија

- "SKOPSKO LETO" 2005 Скопје, Македонија

- "THEATERFEST SARAJEVO" 2005 Сараево, Босна и Херцеговина

- "SKOPSKO LETO" 2005 Скопје, Македонија

- “SARAEVO FILM FEST” 2005 Сараево, Босна и Херцеговина

- "MOT- Teatarski festival" 2005 Скопје, Македонија

- "DANSSTATIONEN" 2005 Малме, Шведска

- Aster Film Fest- 2005 Струмица, Македонија

- 56th “BERLIN FILM FESTIVAL” 2006 Берлин, Германија

- BRIDGE FILM FESTIVAL- 2006 Ванкувер, Канада

- ReAnimacia Film Fest- 2006 Lox, Полска

- Anonimul International Film Fest- 2006 Романија

- 16th “WEEK OF CONTEMPORARY MUSIC” – 2006 Букурешт, Романија

- 10 SKOPJE FILM FESTIVAL- 2007 Скопје, Македонија

- MUSICA VIVA- International festival of new music- 2007 Минхен, Германија

- "HAVE U MET NOSTI FESTIVAL"- 2007, Даблин, Ирска

- "SKOPSKO LETO" 2008 Скопје, Македонија

- “4th ATTITUDE FESTIVAL”- 2008 Битола, МАкедонија

- “!8th INTERNATIONAL REVIEW OF COMPOSERS”- 2008, Белград, Србија

- “MAKEDONSKA KULTURA VO BERLIN”- 2008, ,Берлин Германија

- “3rd SREBRENA TRAKA Festival”- 2009, Сребреница, Босна и Херцеговина

- “ASIFA FESTIVAL Banjaluka2009”- 2009 Бања Лука, Босна и Херцеговина

- "SMC Lausanne" - 2009, Лозана, Швајцарија

- “FESTIVAL DER KUENSTE”- 2009 Цирих, Швајцарија

 

Награди и номинации:

 

- “SIX HAIKU PIECES”- 1. Награда МАКЕДОНСКА МУЗИЧКА МЛАДИНА 2000

- “NAME THIS FILM AFTER ME”- Номиниран најдобар кратко филм Saraevo Film Festival 2005.

- “IF YOU NEED ME”- еден од трите филмови номинирани за Berlin Today Award 2006, Berlin Film Festival.

- "IF YOU NEED ME"- 1. Награда BRIDGE FEST- 2006, Vankuver, Kanada

- “IN2ERrUPTION”- 2. Награда International pre- art competition 2006.

- "IF YOU NEED ME"- номиниран најдобар кратко филм Anonimul IFF- 2006, Романија

 

Снимки и издадени носачи на звук

 

- Македонска Радио Телевизија, Македонија

- Сојуз на композиторите на Македонија - Антологија на македонска камерна музика

- "11th International review of composers", Србија и Црна Гора

- "16. Dresdner Tage für zeitgenossische Musik", Германија

- "9th Two days and two nights", Украина

- "Nuova Stradivarius" Label, Италија

- "13th International review of composers", Србија и Црна Гора

- "SONEMUS"- Pre-Art; Швајцарија

- "Gramophon"- Босна и Херцеговина

 

Партитури печатени од:

 

- Сојуз на композиторите на Македонија, антологија на македонска камерна музика

- SORDINO - Швајцарија

- NUOVA STRADIVARIUS - Италија

 

Познавање јазици

 

Македонски - мајчин јазик; Англиски - одлично; Српско-хрватски- одлично; Германски - солидно; Руски - солидно; Бугарски - многу добро; Француски - почетничко ниво;

 

Стипендии:

 

2008- Министерство за култура, Македонија

2007- pre-art foundation, Швајцарија

2005- Schloss Solitude- Штутгарт, Германија

2003- 2004- Министерство за култура, Македонија

2003- Sachsisch Staaten, Германија

1997- 2002- Министерство за образование, Македонија

 

други интереси:

 

Цртање и сликање, фотографија, пишување, философија, психологија, филм, Кунг-фу, Таи- Чи, итн.