Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Нинослав Димов

Редовен професор

м-р Нинослав Димов

Саксофон, Оркестарски делници за саксофон, Камерна музика

email: nino_saxaphone@yahoo.com

Роден: 06.04.1982 – Скопје, Р. Македонија

 

Образование:

Додипломски студии:

 • Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје – Факултет за Музичка Уметност – Саксофон – Cum Laude – во класата на Стојан Димов 2000-2004; -

 • „Universität der Kunste“ – Берлин – Германија – Саксофон во класата на Детлеф Бенсман 2004-2006;

 

Постдипломски студии:

 • Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје – Факултет за Музичка Уметност – Саксофон во класата на Стојан Димов 2004-2006; -

 • „Universität der Kunste“ – Берлин – Германија – Саксофон во класата на Детлеф Бенсман 2006-2009  ;

 

Награди и признанија:

 • Прва Специјална Награда (100 бода) на Државниот Натпревар на Музичките Школи, Битола, Македонија, 2000 г.; -

 • Четврто место на Интернационалниот Натпревар по Саксофон во Кршко, Словенија, 2001 г.;

 • Трето место на Интернационалниот Музички Натпревар „Земјата и Луѓето“, Софија, Бугарија, 2002 г.;

 • Прва Специјална Награда на Интернационалниот Музички Натпревар „Охридски Бисери“, Охрид, Македонија, 2003 г.;

 

Педагошка активност:

- Доцент по саксофон на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ - Скопје - Факултет за Музичка Уметност 2009- ;

 

Концертни активности:

 • Солистички рецитали и концерти: Македонија (Скопје, Битола, Охрид), Србија (Белград, Нови Сад), Хрватска (Дубровник), Црна Гора (Будва), Бугарија (Софија), Словенија (Кршко, Копер), Германија (Берлин)

 • Камерни ансамбли: Македонија (Скопје, Охрид, Битола, Крива Паланка), Србија (Белград, Нови Сад), Босна и Херцеговина (Мостар), Хрватска (Дубровник), Германија (Берлин, Буко, Битерфелд, Дуисбург, Вајлбург)

 • Солист со: Македонска Филхармонија, Косовска Филхармонија, „Lietzeorchester“ – Берлин, Германија